Mobiiliopas

Seikkailu kutsuu: Miten mobiiliopas muuttaa kokemustasi lähiympäristöstä

Erityisesti paikallisille ja matkailijoille suunnattu Tietotalon mobiiliopas muuttaa tavallisen liikunnan tutkimusmatkaksi, paljastaen lähialueen piilotettuja helmiä ja tarjoten uudenlaisia kokemuksia kotikonnuilla tai matkakohteessa. Mobiiliopas parantaa paikallistuntemusta, kannustaa liikkumaan ja opastaa matkailijat palveluiden ääreen. Oppaassa kulttuurin, historian, luonnon ja liikunnan helmet sekä alueen keskeiset palvelut ovat kaikki yhdessä kätevästi käytettävässä ja mukana kulkevassa paketissa.

Tutustu oppaan hyötyihin ⤵

Liikunnan lukemattomat hyödyt

Liikunta vahvistaa mielenterveyttä ja vahvistaa arjen toimintakykyä monella tapaa. Liikunta parantaa mm. stressinhallintaa, vireystasoa ja energisyyttä, nukahtaminen helpottuu ja unen laatu paranee. Perheen ja ystävien kanssa liikkuminen vahvistaa myös ihmissuhteita. Tietotalon mobiiliopas tarjoaa liikunnan iloa kaikenikäisille ja -kuntoisille kuntalaisille. Opas kannustaa vuoden aikojen mukaan vaihdettavilla teema- ja inspiraatiosisällöillä kokeilemaan eri harrastus- ja liikuntamuotoja – oli sitten kyse lintubnongauksesta, juoksusta, pyöräilystä, patikoinnista tai vaikkapa melonnasta. Palvelussa oleva katalogi- ja karttapohjainen selais tekee käyttäjille helpoksi löytää lähiympäristöstä uusia reittejä ja mielenkiintoisia kohteita, jotka saattavat muutoin jäädä helposti huomaamatta. Digitaalinen opas lähiympäristöön ei siis ainoastaan lisää liikunnan määrää vaan myös monipuolistaa sitä, parantaen näin kuntalaisten fyysistä ja henkistä hyvinvointia.

Matkailijan aarreaitta

Matkailijoille mobiiliopas avaa oven alueen palveluihin ja nähtävyyksiin. Tarpeen tullen opas toimii myös navigaattorina aluetta heikommin tunteville esittäen kulkureitin omasta sijainnista kohteeseen joko kävellen, autolla tai pyörällä kulkien. Oppaalla voi esitellä kattavasti alueen palveluita, nähtävyyksiä sekä kulttuuri- ja luontokohteita, ei muutoin välttämättä helposti löytäisi. Julkisen liikenteen aikataulujen integrointi, kuten Suomenlinnan mobiilioppassa on tehty, tekee kohteisiin siirtymisestä vaivatonta ja mahdollisuus maksurajapintaan voi vauhdittaa palvelukokemusta esim. ostamalla pääsylipun jo siirryttäessä kohteeseen. Mobiiliopas edistää alueen matkailua ja tukee alueen elinvoimaisuutta.

Rovaniemen kaupungin mobiilioppaan, Etiäisen, käyttöliittymä puhelimessa ja desktop-koneella

Kuva: Rovaniemen kaupungin uusi kaupunki- ja luonto-opas Etiäinen on rakennettu Tietotalon mobiilioppaalla.

Pelillisyydellä liikunta muuttuu seikkailuksi ja oppimiskokemukseksi

Pelilliset sisällöt muuttavat tavallisen retken jännittäväksi seikkailuksi. Mobiilioppaan monipuoliset sisällöntuotannon työkalut ja reiteille lisättävät kohdekortit mahdollistava pelillisen aspektin tuomisen osaksi käyttökokemusta. Esimerkiksi kohdekortteihin lisätyt mediasisällöt, kuten kasvien ja lintulajien kuvaukset tietyssä luontotyypissä, eivät ainoastaan rikasta käyttäjän tietämystä, vaan myös kannustavat heitä etsimään ja tunnistamaan näitä lajeja luonnosta. Pelillisyys tekee oppimisesta hauskempaa ja interaktiivisempaa, samalla kun se rohkaisee käyttäjiä viettämään enemmän aikaa ulkona, tutkimassa luontoa ja lähiympäristöä.

Pelilliset sisällöt mobiilioppaassa eivät tee vain oppimisesta ja alueen tutkimisesta viihdyttävämpää vaan lisäävät myös käyttäjien sitoutumista palvelun käyttöön ja ne voivat houkutella uusia kävijöitä kohteisiin. Käyttämällä luovia ja interaktiivisia lähestymistapoja, mobiiliopas muuttuu pelkästä digitaalisesta oppaasta monipuoliseksi elämysalustaksi, joka herättää alueen tarinat eloon uusilla tavoilla.

Muutamia esimerkkejä mobiilioppaan mahdollistamista pelillisistä sisällöistä:

  • Aarrejahti: Käyttäjät voivat osallistua digitaaliseen aarrejahtiin, jossa heidän täytyy löytää tiettyjä yksityiskohtia tai vaikka monumentteja käyttäen vihjeitä, joita sovellus tarjoaa. Aarrejahtiin voi yhdistää QR-koodit, jotka lukemalla saa löydökseensä liittyvän tietokortin auki mobiilioppaasta. Tämä ei ainoastaan tuo lisää hauskuutta tutkimusmatkaan, vaan voi myös opettaa alueen historiasta, kulttuurista tai luontotyypeistä.
  • Haastelistat: Tarjoa käyttäjille haastelistoja eri teemoista, kuten paikallisten lintulajien bongaus tai historiallisten kohteiden löytäminen alueella. Voit helpottaa esim. lintujen tunnistamista lisäämällä kohdekortille soittolistan eri lintulajien lauluäänistä. 
  • Ääni- ja videotarinat: Luo reittejä, jonka kohdekorteilla on etenevä ääni- tai videotarina, joka tarinallistaa esim. alueen historiaa, arkkitehtuuria tai taidetta. Kannusta etsimään ja löytämään lähellä olevia aiheeseen liittyviä yksityiskohtia.

Turvallisuutta ja kriisivalmiutta parantamassa

Mobiilioppaan hyödyt ulottuvat myös kriisivalmiuden parantamiseen. Oppaan avulla kuntalaiset ja matkailijat voivat kehittää erätaitojaan tutkiessaan luontoa turvallisesti. Se opastaa retkeilyyn liittyvissä perustaidoissa ja varautumisessa eri sääolosuhteisiin, mikä on arvokasta tiedon jakamista kaikille käyttäjille. Turvallisuus on huomioitu oppaassa myös geolokaatioon perustuvin hälytyksin. Jos alueella on suljettuja alueita tai esimerkiksi vaaranpaikkoja, jotka vaativat erityistä huolellisuutta, opas ilmoittaa niistä alueelle tultaessa ja tarjoaa myös tarvittavan ohjeistuksen.

Teknologiaa terävimmästä kärjestä

Mobiiliopas on suunniteltu mobiili käyttö edellä ja se hyödyntää teknisesti headless-julkaisualustaa, mikä tekee siitä joustavan, skaalautuvan ja monipuolisesti integroitavan. Tämä tarkoittaa myös sitä, että sisältöä voidaan päivittää reaaliaikaisesti ilman, että käyttäjäkokemus kärsii. Opas on uudenlainen progressiivinen web-sovellus (PWA) – eli se yhdistää mobiilisovellusten ja verkkopalveluiden parhaat puolet. Opasta voi mm. käyttää suoraan verkkoselaimessa, mutta sen voi tallentaa myös puhelimeen appina. Kehittyneet teknologiat mahdollistavat myös geolokaatioon perustuvien sisältöjen tarjoamisen, mikä mahdollistaa kontekstisidonnaisen viestinnän itse kohteessa ja reiteillä.

Arvokas työkalu, josta on moneksi

Tietotalon mobiiliopas parantaa lähialueen palveluiden ja kohteiden löydettävyyttä ja toimii kutsuna uusiin seikkailuihin. Se on arvokas työkalu, joka tukee ja edistää paikallisen yhteisön hyvinvointia sekä alueen matkailuelinvoimaisuutta tarjoten inspiraatiota ja uudenlaisia tapoja kokea lähiympäristöä ja lähiluontoa.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä ja sovitaan mobiilioppaasta demo.

Jarno Malaprade

Markkinointi, palvelumuotoilu

040 5461110
jarno.malaprade@tietotalo.fi