1. Mikä on beacon?

Beacon on pieni langaton laite, joka lähettää radiosignaalia ympäristöönsä. Beacon toimii kuten majakka – siinä missä majakka lähettää säännöllisin väliajoin valomerkkinsä, beacon lähettää ympäristöönsä radioviestin. Mobiilisovellukset pystyvät tunnistamaan tämän pienen digitaalisen majakan, ymmärstävät etäisyytensä siihen ja voivat kysellä siltä lisätietoja kuten lämpötilaa tai liiketietoja. Vastaanottaessaan signaalin mobiilisovellus laukaisee siihen ohjelmoidun sijaintiin perustuvan toiminnon.

2. Miten beaconit toimivat?

Beaconit hyödyntävät Bluetooth low-energy (BLE) -teknologiaa, mikä käyttää vain murto-osan normaalin bluetooth-signaalin vaatimasta energiasta. Tämä radiosignaali pystyy kulkemaan lähes esteettömästi myös seinien ja muiden rakenteiden läpi toisin kuin matkapuhelinten tai wi-fi-signaalit, jotka usein häiriintyvät rakenteista. BLE kuluttaa myös merkittävästi vähemmän energiaa kuin perinteinen Bluetooth, mikä mahdollistaa pitkän katkeamattoman toiminta-ajan.

3. Mitä tietoa beaconit keräävät tai lähettävät?

Beaconit lähettävät signaalin yhteydessä oletusarvoisesti vain yksilöllisen tunnistetietonsa, jonka avulla älypuhelin päätellä sijaintinsa. Tunnisteen lisäksi beaconeissa on erilaisia ominaisuuksia kuten lämpötilan mittarointi. Älypuhelin kyselee näitä ja muita tietoja kultakin beaconilta erikseen. Joissain beaconiessa voi olla myös kiihtyvyysanturi, mitkä mahdollistavat liikkeen ja ympäristön tapahtumien mittaamisen sekä sen pohjalta toteuttavan älypuhelimen toimintatavan tai sisällön muuttamisen. Sensoreiden keräämän tiedon avulla voidaan rakentaa muun muassa tilaan, liikkeeseen, säätilaan, kulkusuuntaan ja etäisyyteen pohjautuvia personoituvia sovelluksia.

4. Minkä laitteiden kanssa beaconit toimivat?

Teknisesti kaikki Bluetooth Smart -yhteensopivat laitteet pystyvät tunnistamaan beaconeiden signaalin. Beaconeiden tuki on jo käytännössä kaikissa uusissa älypuhelimissa. Apple ja Android-laitteet toimivat hieman eritavoin beaconeiden kanssa. Vain iOS7 ja iOS8 -laitteet tarkkailevat jatkuvasti BLE-signaalia ja herättävät sovellukset myös silloin kun ne ovat suljettu. iPhonet ja iPadit toimivat näin Applen iBeacon teknologian mahdollistamana. Androidissa mobiilisovellus tarkkailee signaalia ja tästä syystä sovelluksen on toimiakseen oltava käynnissä, vähintään taustalla.

The Bluetooth Special Interest Group
ylläpitää listaa laitteista, jotka tukevat Bluetooth low energy-teknologiaa. Lista sisältää laitteet iPhone 4s-mallista alkaen ja Android laitteet kuten Samsung Galaxy S-laitteet, Google Nexus ja monet muut.

5. Mitä eroa on Beaconeilla ja Nearables-tarroilla?

Beaconit ovat kooltaan suurempia ja niissä on suurempi paristo. Tarrat ovat pienempiä, noin sormenpään kokoisia tarroja, joissa on samat ominaisuudet kuin beaconeissakin. Siinä missä beaconit on suunniteltu käytettäväksi tiloissa kuten museoissa, lentokentillä tai kauppakeskuksissa, tarrat voidaan kiinnittää esineisiin. Kiinnittämällä tarra esineeseen se muuttuu mobiililaitteilla tunnistettavaksi. Mobiilisovellus voi näin ollen havaita esimerkiksi esineen läheisyyden ja liikkeen.

6. Tarvitsenko mobiilisovelluksen hyödyntääkseni beaconeita?

Kyllä, beaconit ja tarrat lähettävät vain tunnistesignaalia ja tarjoavat lisäpalveluita (lämpötila, liike jne.). Mobiilisovelluksessa määritetään se, mitä toimintoja tai sisältöjä eri signaalit laukaisevat. Liki yhdistää beaconeiden tietojen ja mobiilisovelluksen sisältöjen hallinnan yhteen käyttöliittymään. Liki mahdollistaa beaconeita hyödyntävien sovellusten helpon ja tehokkaan hallinnan.

7. Kuinka pitkään beaconeiden paristot kestävät?

Beaconin ja tarran sisällä on usein kertakäyttöinen lithium-paristo. Beaconeita voi myös asentaa suoraan infrastruktuuriin, jolloin ne hyödyntävät verkkovirtaa. Beaconeiden konfiguraatio ja käyttötapa vaikuttavat niiden pariston kestoon. Perus asetuksilla beaconeiden akku kestää laitteesta riippuen noin 2-3 vuotta, mutta käyttöikä on pidennettävissä jopa 4 vuoteen muokkaamalla asetuksia.

8. Mikä on beaconeiden kantama?

Beaconien lähettämä signaali kantaa kymmeniin metreihin. Tyypillinen Bluetooth low energy-lähettimen kantama on noin 60-70m. Tähän vaikuttaa kuitenkin laitteen sijoittaminen ja ympäristö, koska signaali voi kimmota tai hajota riippuen ympäristön esteistä.

9. Mikä iBeacon on?

iBeacon on Applen lanseeraama termi, jolla tarkoitetaan BLE-signaalien käsittelytapaa. Apple julkaisi iBeacon-tuen iOS7:n yhteydessä. iBeacon yhdistää BLE-radiolähettimet ja niiden ominaisuudet, sovelluskehitysalustan ja signaaleja vastaanottavat laitteet. Applen puhelimet ja tabletit voivat toimia myös BLE-lähettiminä, beaconeina. Applen iOS8-laitteet osaavat havaita beaconit ja herättää sovelluksen käyntiin, vaikka se olisi pois päältä. Muissa alustoissa sovelluksen tulee olla päällä, jotta beaconit toimisivat.

Apple ei ainakaan tällä hetkellä myy erillisiä iBeacon-laitteita, joskin on merkkejä siitä, että Apple saattaa aloittaa myös laitteiden myynnin.

Lataa lisämateriaali

Olemme luoneet sinulle ladattavissa olevan materiaalin Beaconeita koskevista yleisistä kysymyksistä. Täytä oheinen lomake ja lataa lisämateriaali. 

Kysy meiltä lisää!

Jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä, voit lähettää niitä minulle niin vastaan niihin ja täydennän tätä kysymysten listaa.

Jarno Malaprade
jarno.malaprade@tietotalo.fi

Linkit

Liki-palvelu: beaconeiden ja mobiilisovelluksen sisältöjen helppo hallinta
Bluetooth Special Interest Group - lista tuetuista laitteista