Sisällönhallinta

Headless CMS: Mikä se on, miten se toimii ja mitä hyötyjä se tarjoaa

Headless CMS on vaativatkin ratkaisut mahdollistava järjestelmäarkkitehtoninen toteutustapa, jonka avulla yrityksesi digitaalinen kotipesä pysyy kunnossa – kirjaimellisesti.

Lue lisää 👇

Headless CMS - älykästä sisällön hallintaa ja jakelua monikanavaisesti

Headless CMS tarkoittaa järjestelmäarkkitehtuuria, jossa varsinainen datasisältö järjestelmä ja sisällön näyttäminen ovat erillisiä, itsenäisiä kerroksiaan. Tästä kertoo toteutustavan nimikin: käyttäjälle näkyvä pää – siis esimerkiksi verkkosivujen tai sovellusten niin kutsuttu ”frontti” – on ratkaisuissa irrotettu rungostaan.

Viime kädessä Headless CMS voidaankin nähdä kaiken sisällön kotipesänä, josta voidaan suodattaa erilaisia näkymiä eri pinnoille joustavasti ja rajattomasti. Rajapintojen avulla sisältö on käytettävissä millä tahansa laitteella ilman sisäänrakennettua käyttöliittymää. Tämä tekee ratkaisuista samalla nopeita ja äärimmäisen tietoturvallisia. Käyttäjärajapinnan luomiseen voi puolestaan valita minkä tahansa modernin web-teknologian.

Perinteinen järjestelmä: kätevä, mutta jäykkä

WordPressin tai Drupalin kaltaisissa perinteisissä sisällönhallintajärjestelmissä kaikkea sisältöä hallinnoidaan yhdestä paikasta. Ratkaisut ovat monesti käteviä ja kustannustehokkaita, mutta samalla niiden skaalautuvuuskyky on usein heikko. Mikäli olemassa olevaa järjestelmää taas ryhdytään kohentelemaan plugineilla ja räätälöinneillä, sivusto hidastuu ja tietoturvariskit kasvavat. 

Perinteiset sisällönhallintajärjestelmät tuottavat dynaamisia sivustoja, jotka lataavat sivuja reaaliajassa palvelimelta. Pahimmillaan sisällön jatkuva hakeminen palvelimelta saattaa näyttäytyä sivuston hitautena.  

Rajatonta suunnittelua

Headless CMS -toteutustavan keskiössä on rajaton suunnittelu ja sujuva sisällönhallinta.  

Headless CMS vapauttaa luomaan käyttäjäkokemukseltaan ainutlaatuisia palveluita, joissa voi yhdistellä niin sovellusmaisia toimintoja kuin eri datalähteitäkin. Tämä avaa lukemattomia mahdollisuuksia ja esimerkiksi sovelluksia tai verkkokauppaa voidaan rikastaa erilaisilla elämyksellisillä ja sitouttavilla sisällöillä.  

Päättömissä järjestelmissä sisältörakenteita ja sisältötyyppejä voidaan luoda asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin rajattomasti. Samalla voidaan kehittää organisaation sisäisiä työnkulkuja ja yhteistyötä.  

Sujuvaa sisällönhallintaa

Yksittäisten sivupohjien tai näkymien sijaan sisällönhallinnassa työskennellään luomalla erilaisia sisältötyyppejä, minkä ansiosta samaa sisältöä voidaan käyttää rajapinnan kautta monessa eri tarkoituksessa. Kun sama sisältö suodattuu eri kohteisiin kuten sivustolle, verkkokauppaan, sovelluksiin ja taustajärjestelmiin, tiedonhallinta helpottuu ja virheiden mahdollisuus vähenee

Headless-järjestelmässä sivut latautuvat äärimmäisen nopeasti. Tästä on hyötyä paitsi käyttömukavuuden myös hakukoneoptimoinnin näkökulmasta, sillä hakukoneet suosivat vauhdikkaasti ja tehokkaasti latautuvia sivustoja. 

Myös erinomainen tietoturva puoltaa headless-järjestelmän valintaa. Kun kaikki data kulkee rajapinnan läpi, eikä sisällönhallintajärjestelmään ole käyttöliittymästä suoraa pääsyä, vähenevät järjestelmään kohdistuvat hyökkäysmahdollisuudet merkittävästi. 

 

Info Web Core kehityksen kärjessä

Tietotalon oma Info Web Core -alusta perustuu Microsoftin .NET-teknologiaan ja avoimen lähdekoodin Orchard Framework -sovelluskehykseen. Alusta tukee erinomaisesti Headless-ratkaisuja. Tietotalo on toteuttanut moderneja Headless-toteutuksia muun muassa näille asiakkaille: Kulttuuritalo Korundi, Rovaniemen koulutuskuntayhtymä ReduLappeenrannan kaupunki sekä Kaustisten seutukunta.

 

Harkitse Headless CMS-ratkaisua, jos pyrit seuraaviin tavoitteisiin:

  • Nopeasti latautuvat ja hyvin hakukoneissa sijoittuvat sivustot

  • Elämyksellinen käyttäjäkokemus

  • Tietoturvallinen palvelu

  • Tarve näyttää sisältöjä useissa eri käyttöliittymissä aina verkkosivustoista mobiilisovelluksiin

Lataa pdf-materiaali headless-sisällönhallinnasta

Täytä lomake ja lataa materiaali headless-sisällönhallintajärjestelmistä.