Katselen Fujia Shinkansen-luotijunan ikkunasta – reilu 151 miljoonaa matkaa vuosittain ja viime vuonna keskimääräinen myöhästyminen pahimmillaan 18s – siinä on kotimaisella haastetta. Siitä huolimatta, että luotijuna kulkee laaksoja pitkin, lumi on talvisin merkittävä haaste ja sitä on kotimaiseen lumen sademäärään nähden paikoin moninkertaisesti. Japanilaiset ovat päättäneet onnistua, mutta niin mekin!

Aktiivinen elämäntapa työkyvyn ylläpitäjänä

 Japanissa minua odottaa vapaalaskijoista koostuva kaveriporukka. Muut ovat tulleet tänne jo aiemmin. Mietin junassa istuessani, miten onnekas olenkaan, että työkaveripiiristä löytyy useita ystäviä. Tälläkin reissulla mukana on AD:mme Tero. Työkyvylle ja mielen virkeydelle tällaiset reissut ovat elintärkeitä.

Olen onnistunut sijoittamaan työpisteeni kulman juuri sinne, missä minulle mieleiset virikkeet ja harrastukset ovat lähellä – Rovaniemelle. Tämä siitäkin huolimatta, että suurin osa asiakkaistamme on pääkaupunkiseudulla. Lappilaisen tunnin säteellä löytyy jokaiselle vuodenajalle harrastusmahdollisuuksia ja houkuttelevaa luontoa. Siitä olen nauttinut koko sen ajan kun olen saanut Lapissa aikaani viettää.

Minulla työkykyisyyden hoitaminen on tapahtunut osana luonnollista, virikkeistä ja aktiivista elämää. Tietotalolaisissa on monta, jotka jakavat samat kiinnostukset. Yksi näistä virikkeistä on vapaalasku, mikä toi meidät Japaniin tammikuun lopulla.

Päämääränä luminen Hakuba

Istun perjantaina Tokion koneeseen hieman voipuneena ja huokaisen. Viikko oli taas pyöritystä ja se viimeistellään vielä tämän pidemmän lennon aikana kohti Tokiota. Samana päivänä julkaisimme LIKI:n pilotin matkamessuilla ja järjestimme sen ympärille oman tilaisuuden. Tero ja kumppanit ovat jo Hakubassa ja itse olen tulossa muutaman päivän perässä.

Lento menikin nopeasti ja Japanilainen logistiikka hoiti leiviskänsä mainiosti. Hyppään Naganossa Bussiin ja suuntaan kohti Hakubaa. Lumimäärä lisääntyy ja lopulta bussi vaappuu lumiränniä muistuttavaa polkua kohti määränpäätä. Perillä ei kun kimono päälle ja luonnon termisestä lähteestä johdettuun Onseniin kylpemään ja vaihtamaan kuulumisia.

Seuraavat päivät olivatkin sitten ilottelua, josta kuvat kertovat tarinaansa paljon paremmin kuin yksikään kirjoitettu sana. Pari päivää temusimme Hakubassa ja sieltä siirryimme Myokon pieneen kylään. Lunta oli satanut siihen mennessä jo 6m ja siitä oli jäljellä vielä noin 4m. Lumilingon käyttö kiinteistönhoidossa alkoi selvästi olemaan jo perusteltu tai ainakin lumikolalla lumenpudistusta hoitaneet olivat rautaisessa kunnossa.

Harrastukset tukevat työntekoa

Japanissa hyppäsimme päivittäin omalta mukavuusalueelta pois laskemalla milloin millaistakin mäkeä, nostaen ajoittain adrenaliinitasoa. Syvässä lumessa temuaminen kattaa erinomaisesti liikunnan eri muotoja niin henkisen kuin fyysisen hyvinvoinnin kehittäjänä. Syke nousi ajoittain anaerobiselle tasolle ja muutama skinnauspätkä tarjosi tasaista aerobista rasitusta hyvästä hengestä ja mielestä puhumattakaan.

Työkyvyn ylläpitäminen on meille jokaiselle kriittistä työssäjaksamisen kannalta. Rohkaisemme Tietotalossa työkyvyn ylläpitämiseen ja tuemme sitä tukevia järjestelyjä. Meille on päätynyt töihin aktiivista porukkaa, jotka sovittelevat töitään harrastuksiin sopiviksi. Toiset suuntaavat tunturiin laskemaan, toiset koskiin melomaan, purjehtimaan, joille kalastamaan tai puuverstaalle nikkaroimaan – harrastusten kirjo on yhtä laaja kuin henkilöstömme lukumäärä.

Yhteistä meille on halu onnistua, josta saa nauttia tiimimme lisäksi asiakkaamme.