Messukeskus oli jälleen muuttunut vaikuttavaksi digitalistien leikkikentäksi hienoine valaistuksineen, lavoineen ja rakennelmineen. Tarjoiluista vastasi monenlaiset foodtruckit sekä juoma- ja kahvipisteet. Kävijöitä oli edellisvuotta enemmän, sillä käytävillä oli paljon tungosta ja eteneminen välillä vaikeaa. Jonottamisen korvasi kuitenkin loistava kattaus mielenkiitoisia puhujia ja aiheita. Liki-tiimi nosti nämä aiheet vuoden 2016 nouseviksi trendeiksi.

Terveydenhuoltoalan digitalisoituminen ja IoT:n hyödyntäminen alalla

Slushissa esiteltiin vasta Suomessa julkaistu: StartUp Health Finland. Puheenvuorossa kuvattiin, miten esimerkiksi media- ja viihdeteollisuus sekä matkailuala ovat jo käyneet digitaalisen murroksen läpi. Nyt on vuorossa terveydenhuoltoalan murros.

Internet of Things, IoT:n eli esineiden internetin, osalta markkinoille on tulossa paljon erilaisia sensoreita ja laitteita suoraan terveydenhuollon ja sitä kautta ihmisten jokapäiväiseen käyttöön. Esimerkiksi matkapuhelimen kanssa toimiva silmäskanneri. Sovellusten ja laitteiden kautta muodostuvia datamassoja hyödynnetään entistä vahvemmin tutkimustyössä.

Avainsanoja asiasta kiinnostuneille; IBM watson health cloud sekä Health 2.0.

Virtuaalitodellisuus eli VR

Nokia OZO-virtuaalikameralla kuvattu materiaali sekä VR-pelit näkyivät Slushissa. Muutamissa pisteissä pääsi kokeilemaan VR-lasien kautta toteutettua 3D -maailmaa. Oli vaikuttavaa katsoa ympärillään kuvitteellista virtuaalimaailmaa, joka tuntui täysin todelta. Huomionarvoista lienee sekin, ettei Nokian pisteeltä löytynyt vihjettäkään matkapuhelinbisnekseen paluusta.

Myös augmented reality eli lisätty todellisuus oli esillä. Lisätyssä todellisuudessa reaalimaailmaan voidaan lisätä laitteen tai sovelluksen avulla muita ulottuvuuksia. Katso, mitä lisätty todellisuus voi tarkoittaa esimerkiksi shoppailutilanteessa. Tästä oli myös todella makea demo AR&CO -firman esittelemänä, video Youtubesta.

IoT:n seuraava vaihe

Tähän asti IoT on kerännyt erilaisilla sensoreilla dataa, jota on sitten prosessoitu ja analysoitu, ja sen perusteella on opittu jotain uutta. Jatkossa dataa edelleen kerätään ja analysoidaan, mutta lisäksi sen perusteella tehdään toimintoja (collect - process - act). IoT:n tuloksia aletaan viimein viemään tuotantoon.

Esimerkkinä tästä näytettiin Slushissa video varastosta, jossa robotit itsenäisesti siirsivät kirjahyllyjä lähemmäksi tilauksen käsittelijöitä sen mukaan mitä kirjoja on tilattu eniten (Machine Learning).

Jatkossa IoT-laitteet eivät ole enää matkapuhelimen lisälaitteita, vaan ne ovat itsenäisiä internetiin kytkettyjä laitteita.

Kiinnostava seurattava: lähiaikoina Suomeen tuleva IoT -valmistaja Sigfox.